2 Yksilölliset tukipohjalliset | Meilahden Ortopediatekniikka

Meilahden Ortopediatekniikka

 

 

 

 

Yksilölliset tukipohjalliset

Tutustu ainutlaatuiseen valmistusprosessiimme!

Yksilölliset tukipohjalliset

Yksilölliset tukipohjalliset tehdään potilaan jalkaterien muotojen mukaisesti, korjaamaan virheasentoja sekä helpottamaan jalkapohjan kipuja.

Nykyaikana elinympäristö pistää ihmisen tuki- ja liikuntaelimistön koville, koska ihminen on tehty liikkumaan.

Pitkään kestäneet virheasennot tai jalkapohjan kivut voivat ajaa siihen pisteeseen, että yksilölliset tukipohjalliset ovat ratkaisu ongelmaan.

Jalkaterien virheasento ja siitä johtuva alaraajojen kipu saattaa johtua synnynnäisestä jalkaterän asennon poikkeamasta, tapaturmasta tai sairaudesta. Kipua lievitetään yksilöllisellä tukipohjallisella.

Muita nimityksiä yksilöllisille tukipohjallisille ovat ortopediset pohjalliset ja käsityönä teetetyt tukipohjalliset.

Tässä artikkelissa saat tietoa tukipohjallisista, niiden hyödyistä valmistuksesta, hoitamisesta ja käytöstä.

Yksilöllisten tukipohjallisten hyödyt

Yksilölliset tukipohjalliset oikein käytettynä auttavat kiputilojen hoitamisessa sekä kipujen poistamisessa kokonaan.

Yksilöllisten tukipohjallisten tehtävänä on aktivoida jalan toimivuutta, tasapainottaa vartalon asentoa ja jalkoja, korjata virheasentoja sekä tasapainoa ja vähentää kipu- sekä väsymystiloja.

Yksilöllisten tukipohjallisten käytön alussa jalat saattavat aristaa pohjallisia ja kävelykin saattaa tuntua erilaiselta, mutta mitä enemmän yksilöllisiä tukipohjallisia käyttää, sitä enemmän siitä myös hyötyy ja jalat tottuvat tuntumaan.

Varsinkin jos kävelyn liikeradassa on suuria eroja mitä korjataan pohjallisilla, tulee jatkuva käyttö hyödyttämään kiputilojen hoidossa.

Käsityönä teetetyt tukipohjalliset

Jokaisen asiakkaan tuki- ja liikuntaelimistö on uniikki, ja siksi tukipohjalliset pitää tehdä jalkaterien muotojen mukaisesti.

Ennen pohjallisten valmistusta tehdään perusteellinen tutkimus, jossa paneudutaan mm. nivelten liikeratoihin sekä jalkaterän kudosrakenteeseen.

Jalkatutkimus.

Tietoa verrataan kävelystä sekä seisoma-asennosta saatuun tietoon ja täten saadaan kattava tieto asiakkaan tarpeista ja tukipohjallisten rakenteista. Tule siis käymään toimistollamme ja suunnitellaan juuri sinun jaloillesi sopivat tukipohjalliset vaivojesi helpottamiseksi.

Varaa ilmainen jalkatutkimus

Yksilöllisten tukipohjallisten valmistaminen

Tutkimuksen jälkeen jalkaterä mallinnetaan kolmiulotteisesti polyesterivaahtomuotilla. Muotista valmistetaan jalkaterän kipsimalli.

Tukipohjallisten kipsimalli.

Kun kipsimalliin on tehty halutut muotoilut ja muutokset, aloitetaan varsinainen pohjallisten valmistus.

Tukipohjallisten valmistusprosessi.

Pohjallinen prässätään alipaineessa kipsimallin muotojen mukaisesti. Pohjalliseen lisätään vielä mahdolliset lisätuenta-, kiilaus- tai kevennyselementit asiakkaan tutkimuksesta saatujen tietojen perusteella.

Milloin tukipohjalliset?

Yksilölliset tukipohjalliset ovat osana fysioterapiaa tai jalkojen kiputilojen hoitamista. Yksilölliset tukipohjalliset tehdään aina tarkasti asiakkaan jalkaterien rakenteen mukaan korjaamaan poikkeavia asentoja sekä helpottamaan jalkaterien kipuja.

Valmistukipohjallinen vai yksilöllinen tukipohjallinen?

Markkinoilla on myös tarjolla valmistukipohjallisia, mutta nimensä mukaisesti valmispohjallinen saattaa olla hankala valita oikein, koska ihmiset ovat yksilöitä ja eri ihmisten tarpeet ovat erilaisia.

Yksilölliset tukipohjalliset suunnitellaan aina asiakkaan mukaan yksilöllisesti, jotta sairauden tai tapaturman aiheuttamaa kipua voidaan lievittää turvallisesti.

Reumapotilaiden kuntoutuksen osana

Reumapotilaiden tukipohjalliset ovat yleensä yhdistelmiä jalkaterän asennon korjaamista sekä jalkapohjan kipujen helpottamista.

Jalkapohjan kuormitusalueen siirtäminen pois kivuliailta alueilta, esim. päkiältä yhdistettynä kivuliaiden alueiden pehmentämiseen antavat tehokkaan avun ja parantavat ratkaisevasti elämänlaatua.

Diabeteskuntoutuksen osana

Diabetesta sairastavilla jänteet ja kalvorakenteet paksuuntuvat, mikä rajoittaa nivelten liikkumista.

Nivelten rajoittunut liike voi saada aikaan poikkeavan jalkaterän asennon, mikä jakaa kuormituksen väärälle alueelle ja mahdollisesti aiheuttaa erilaisia kiputiloja, asentovirheitä tai haavaumia.

Iho korjaa tilannetta kehittämällä kovettumia ja känsiä, ja se pahentaa tilannetta entisestään. Pohjallisilla pyritään korjaamaan jalkaterän asentoa, keventämään kovettuma- alueita ja korjaamaan jalkaterää perusasentoon.

Plantaarifaskiitti

Plantaarifaskiitti on jalkapohjassa sijaitsevan jänteen tulehdustila. Kipu voi tuntua pahimmillaan siltä, ettei yhtäkään askelta voi ottaa tulehtuneen jalan kanssa.

Pitkittyneessä plantaarifaskiitissa kantapään alaosaan voi kehittyä luupiikki, eli kroppa muodostaa kalkkikerroksen keventämään ja suojaamaan kipeää kohtaa.

Pitkittyneen alaraajan tulehdustilan hoito on erittäin kivuliasta ilman tukipohjallisia, ja nimenomaan yksilölliset tukipohjalliset suunnitellaan keventämään kantapään kipeään kohtaan kohdistuvaa kuormaa, sekä tukemaan jalkaterää perusasentoon.

Varaa ilmainen jalkatutkimus

Polvikivut

Polvikivut voivat johtua monista eri syistä, esimerkiksi jalan kierto eli pronaatio, voi johtaa polven kiertymiseen. Pidemmän aikaa kestänyt "väärä" askellus voi johtaa polvinivelen epätasaiseen kuormitukseen ja kulumiseen.

Yksilölliset tukipohjalliset korjaavat jalan asentoa estämällä jalan kiertymisen, ohjaamalla jalkaterää perusasentoon. Tukipohjallisista voi myös olla apua nivelrikosta aiheutuneisiin kipuihin polvien alueella.

Jalan etuosan kiputilat (metatarsalgia)

Metatarsalgia eli kansan kielellä päkiäkipu, johtuu yleisesti kovien kenkien käyttämisestä tai esimerkiksi pitkään johtuneesta korkokenkien käyttämisestä.

Paine jakautuu jalkapohjassa poikkeavasti, mikä muodostaa kovettumia sekä painetta päkiän alueelle. Päkiän kuormitusta voidaan vähentää pohjalliseen, päkiän taakse lisättävällä pisaranmuotoisella tuella, päkiäpelotilla.

Tehokkain tapa on siirtää kuormitusaluetta pois päkiältä erillisellä pohjalliseen lisättävällä päkiäkiilalla. Tämä yhdistettynä päkiäalueen pehmentämiseen antaa parhaan avun.

Yksilöllisten tukipohjallisten käyttö

Yksilöllisiä tukipohjallisia suunniteltaessa on hyvä huomioida kengät, joihin pohjallinen laitetaan,. Tukipohjallisten pitää mahtua hyvin käytettäviin jalkineisiin. On hyvä, jos käytettävissä kengissä on oma erillinen irtopohjallinen, jonka voi ottaa pois ja laittaa yksilöllisen tukipohjallisen tämän tilalle.

Riippuen pohjallisten rakenteesta ja käyttötarkoituksesta annamme ohjeet tukipohjallisten käytön aloituksesta. Mahdolliset pohjallisten hienosäätö- ja muutostyöt teemme veloituksetta ensimmäisen käyttökuukauden aikana.

Yksilölliset tukipohjalliset kestävät käyttöä jopa useamman vuoden. Tämä kuitenkin vaihtelee riippuen käyttäjän aktiivisuudesta. Mikäli liikut hyvin aktiivisesti, harkitse useamman tukipohjallisparin hankintaa samalla kertaa.

Yksilöllisten tukipohjallisten hoito

Tukipohjallisista huolehtiminen pidentää pohjallisen käyttöikää. Yksilöllisesti valmistetut tukipohjalliset rakennetaan useista eri materiaalista ja siksi niiden hoito on tärkeää.

Pohjallisten hoitaminen onkin yllättävän yksinkertaista ja oikein tehtynä pidentää pohjallisten käyttöikää.

Yksilöllisten tukipohjallisten pesua.

Pohjalliset suositellaan otettavan pois kengistä käytön lopuksi, ettei kosteus pääse haurastuttamaan eri materiaaleja. Tukipohjallisia voidaan huuhdella juoksevan veden alla.

Voit tarvittaessa lisätä mietoa pesuainetta pesun yhteydessä. Kuivata pohjalliset huoneen lämmössä. Liian kuuma lämpö, esimerkiksi lämpöpatteri saattaa haurastuttaa materiaaleja ja lyhentää pohjallisten käyttöikää. 

Tukipohjallisten uusiminen

Yksilölliset tukipohjalliset valmistetaan aina asiakkaalle yksilöllisesti tehdyn tutkimuksen perusteella ja niiden käyttöikä ja uusimisen tarve vaihtelee hyvin paljon asiakkaan aktiivisuuden tai muiden muutoksien mukaan.

Hyvin hoidettuna yksilölliset tukipohjalliset kestävät vuosia. Tukipohjalliset kannattaa käydä tarkistuttamassa, mikäli huomaat muutoksia materiaalissa tai koet, ettei jalan tuenta ole riittävä.

Tutkituta pohjallisten muutostarve säännöllisin väliajoin, esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • Paino laskee tai nousee merkittävästi, esim. raskauden takia
  • Aktiivisuutesi on muuttunut
  • Uusi tapaturma tai vamma

Uuden jalkatutkimuksen myötä voimme varmistua mitä toimenpiteitä voimme tehdä asian korjaamiseksi. Varaa aika ja helpota jalkojesi oloa!

Varaa ilmainen jalkatutkimus

Paljonko maksaa pohjalliset?

Tukipohjallisten valmistaminen edellyttää vähintään kahta vastaanottokäyntiä.

Hintaan sisältyy itse pohjallinen ja sen valmistukseen tarvittavat palvelut, kuten jalkaterien tutkiminen, haastattelu sekä jalkaterien mallintaminen ja siitä tehtävä kipsikopio.

Käsityönä tehdyt tukipohjalliset.

Pohjallisen sovitus ja mahdolliset muutostyöt ensimmäisen käyttökuukauden aikana.   

Tukipohjallisten perushinta yksityisasiakkaille on 200 euroa (sis. alv. 24 %). Lisäksi tulevat mahdolliset pohjallisiin lisättävät lisätuet, kevennyskiilat ja pehmusteet, joista veloitamme 15 euroa kappaleelta.

Varaa aika ilmaiseen jalkatutkimukseen

Tarjoamme sinulle ilmaisen jalkatutkimuksen helpottamaan jalkojesi oloa. Varaa aika nyt! Asiakaspalvelu hoituu pääsääntöisesti arkisin työaikaan.

Voit soittaa numeroon 050 516 1515 tai varata ajan ajanvarausjärjestelmän kautta.

Meilahden ortopediatekniikka on toiminut jo vuodesta 2004. Olemme erikoistuneet vaativiin jalkaterän ongelmiin, jotka ovat ratkaistavissa teknisen ortopedian avulla.

Meiltä saat myös yksilöllisesti valmistetut Klaveness-kengät.

Valmistamme ammattitaitoisesti ja käsityönä korkealaatuiset yksilölliset tukipohjalliset omassa pajassamme, joka on asiakaspalvelutilojemme yhteydessä.

Meilahden Ortopediatekniikka on myös sopimustoimittaja Helsingin Kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluille tukipohjallisissa ja erikoiskengissä.

Olemme myös vuosia tehneet tiivistä yhteistyötä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:in jalkaterapeuttien ja haavahoitajien kanssa kehittäessä entistä parempia kevennyspohjallisista diabeetikoille ja reumaatikoille.

Löydät Meilahden Ortopediatekniikan osoitteesta Mäntytie 10, 00240 Helsinki.

Tervetuloa!

Varaa ilmainen jalkatutkimus

Yhteystiedot

Tiedustelut ja ajanvaraus

📞 Soita

050 516 1515

Varaa aika

pauli.tarpila@meilort.fi

Pauli Tarpila

Pauli Tarpila
Apuvälineteknikko


Yksilölliset tukipohjalliset Helsinki

Mäntytie 10, 00270 Helsinki

🗺️ Katso Google Mapsissa

Kartta

Kartta